در صنعت شیشه کلمات تخصصی به کار برده می شود که آشنایی با آنها جهت درک بهتر عملکرد شیشه ضروری است. در ادامه به بررسی برخی از این تعارف و اصطلاحات می پردازیم:

تابش خورشیدی و ارتباط آن با شیشه ساختمانی

اجزا نور خورشید:

نور خورشید که به زمین می رسد از سه بخش نور مرئی (44%)، اشعه مادون قرمز (55%) و اشعه فرابنفش (3%) تشکیل شده است. این سه جزء هر کدام بخشی از طیف طول موج ها را پوشش می دهند. اشعه ماورا بنفش یا UV دارای طول موج 0.28 تا 0.38 نانومتر می باشد، نور مرئی در طیف طول موج 0.38 تا 0.78 نانومتر قرار دارد و طول موج اشعه مادون قرمز یا IR در بازه 0.78 تا 2.5 نانومتر قرار می گیرد.

تعاریف و اصطلاحات 1

تابش یا Radiation:

زمانی که خورشید بر یک پانل شیشه ای می تابد، بخشی از آن از سطح شیشه بازتاب می کند، بخشی در ضخامت شیشه جذب شده و بخشی از شیشه عبور کرده و وارد فضای ثانویه می شود. نسبت این سه بخش به عوامل متعددی بستگی دارد مثلا به ضخامت شیشه، رنگ شیشه، پوشش یا Coating شیشه و…

فاکتورهای مربوط به عبور نور یا Light transmittance  و بازتاب نور یا Light reflectance

ضریب خورشیدی یا Solar Factor:

ضریب خورشیدی که به آن G-Value هم گفته می شود، درصدی از کل انرژی گرمایی خورشید است که از طریق شیشه وارد فضای داخلی ساختمان می شود. فاکتور خورشیدی نشان دهنده مجموع انرژی گرمایی تابش خورشید است که به صورت مستقیم وارد فضا شده و هم چنین مقداری از حرارت خورشید که توسط پانل شیشه ای جذب و به فضای داخلی بازتاب شده است.

ضریب سایه روشن یا Shading Coefficient:

در آنالیز عملکرد شیشه به این ضریب به صورت اختصاری SC می گوییم. ضریب سایه روشن نسبت فاکتور خورشیدی یا SF (به دلیل تابش مستقیم خورشید) هر نوع شیشه را به فاکتور خورشیدی SF یک شیشه تک جداره ساده با ضخامت 3 میلیمتر تحت شرایط یکسان، ضریب سایه روشن گویند . این نسبت بین 0 و 1 متغیر می باشد. ضریب سایه روشن نشان می دهد که شیشه در هنگام تابش نور مستقیم خورشید به چه میزان می تواند محیط داخلی ساختمان را در برابر حرارت عایق کند. این ضریب به رنگ شیشه و میزان بازتابندگی آن بستگی دارد.

ضریب دریافت حرارت خورشیدی یا Solar Heat Gain Coefficient:

امروزه در صنعت شیشه به جای استفاده از ضریب سایه و روشن بیشتر از ضریب دریافت حرارت خورشیدی یه SHGC استفاده می شود. در واقع این ضریب میزان انرژی خورشیدی که به صورت گرما از کل ساختار شیشه ای و نه فقط شیشه آن، وارد ساختمان می شود را نشان می دهد.

ضریب انتقال نور مرئی یا Visible Light Transmittance:

این ضریب به طور اختصاری VLT گفته می شود. این ضریب به صورت درصد بیان شده و نشان دهنده مقدار نور مرئی خورشید است که از پانل شیشه ای عبور می کند. مقدار این ضریب به عوامل مختلفی نظیر ضخامت و رنگ شیشه بستگی دارد. VLT ساختار دوجداره معمولا در بازه 40 تا 70 درصد قرار می گیرد.

ضریب تبادل حرارتی یا U-value:

این فاکتور عملکرد انتقال گرما و تبادل حرارت را نشان می دهد. به عبارت دیگر میزان حفظ گرما و یا هدر رفت آن از طریق شیشه را بر اساس رسانایی گرمایی مصالح و تفاوت دمایی داخل و خارج بیان می کند. عدد U-value بین 0 و 1 بوده و به هر میزان که مقدار آن به صفر نزدیکتر باشد نشان می دهد که حرارت به مقدار کمتری منتقل شده است. واحد اندازه گیری آن W/m2K است.

مقاومت حرارتی یا R-value:

ضریبی است که میزان مقاومت یک ماده را در برابر جریان گرما نشان می دهد. درحقیقت U-value  و R-value از نظر ریاضی معکوس یکدیگر هستند . این بدان معناست که یک ماده عایق، عدد U-value  پایین و مقاومت حرارتی بالایی دارد.