آزمایشگاه شیشه خراسان با هدف بررسی عملکرد شیشه تک لایه ساختمانی به صورت سکوریت، یونیت های شیشه دو و یا چند جداره و هم چنین محصولات لمینت تحت نظارت سازمان استاندارد مشغول به کار است.
در آزمایشگاه تخصصی شیشه، کیفیت محصولات تولیدی تحت بررسی و آزمایش قرار می گیرند. به صورت اختصاصی کیفیت شکست شیشه سکوریت و نیمه سکوریت، عملکرد شیشه های چند جداره با آزمون های مختلف و هم چنین کیفیت شیشه لمینت ساختمانی و هم چنین شیشه لمینت ضد هجوم و شیشه ضد گلوله در آزمایشگاه شیشه خراسان انجام می شود.

جهت مشاوره در خرید شیشه با کارشناسان گروه کارخانجات شیشه خراسان در تماس باشید.

بررسی شیشه سکوریت:

مهم ترین فاکتور در بررسی عملکرد شیشه سکوریت نحوه شکست شیشه و دانه بندی آن پس از شکست می باشد.
استاندارد های مختلف ملی و بین المللی مختلفی جهت سنجش کیفیت شیشه سکوریت وجود دارد که می توان به استاندارد فرآوری شیشه ایمنی آبدیده حرارتی شماره 2385 سازمان ملی استاندارد ایران اشاره کرد. هم چنین استاندارد بین المللی BS EN 12150 نیز شرایط سنجش کیفیت شیشه سکوریت را تدوین کرده است.

تست شیشه

خصوصیات شیشه سکوریت استاندارد:

برخی از ویژگی های شیشه سکوریت استاندارد به شرح زیر می باشد:

  • نوع دانه بندی شیشه سکوریت پس از شکست باید ریز و با لبه های گرد و صیقلی باشد که برندگی و آسیب رسانی آن به افراد به حداقل برساند.
  • صاف بودن سطح شیشه و فارغ از تاب و موج بودن
  • تبدیل شیشه با ابعاد ۱۰ سانتیمتر پس از شکستن به بیشتر از ۷۰ قطعه
  • مقاومت در برابر فشار تا ۴۰ کیلوگرم شیشه در ابعاد ۱۰ سانتیمتری
  • حداقل ۳۰ دقیقه مقاومت در برابر حرارت ۳۶۰ درجه سانتیگراد
  • عدم وجود بیشتر از ۰.۵ میلیمتر اعوجاج در هر ۴۰ سانت از شیشه
  • عدم تغییر رنگ در طول زمان

آزمایشگاه شیشه چند جداره:

کیفیت شیشه دو جداره و سنجش عملکرد مناسب آن از جهت عایق حرارتی، عایق صوت، اطمینان از وجود گاز آرگون، کیفیت چسب، نبودن رطوبت بین دو لایه شیشه بسیار حائز اهمیت است.
استاندارد ملی شیشه های چند جداره با عنوان مجموعه شیشه های دو یاچند جداره –ویژگی ها قسمت اول با لایه هوا به شماره استاندارد ملی ایران ۱-۸۵۲۱ موجود است.
اگر شیشه دو جداره به صورت استاندارد تولید نشود عمر مفید آن بسیار کاهش یافته و به مرور زمان ممکن است دچار بخار گرفتگی،یخ زدگی،تغییر رنگ و در مواردی کپک زدگی شود.
آزمایشگاه شیشه های چند جداره و دو جداره مجهز به تجهیزات مختلفی است که آزمون های مه گرفتگی،تعیین نقطه برفک،آزمون چرخه آب و هوایی تسریع شده و پایداری در محیط های با رطوبت بالا در آن انجام می شود.

تست شیشه

آزمون تعیین نقطه برفک :

زمانیکه فضای بین دو شیشه به اندازه کافی سرد شود امکان تشکیل برفک در این ناحیه وجود دارد. در آزمایشگاه این موضوع با دستگاهی با همین نام مورد آزمون قرار می گیرد به این ترتیب که سطح شیشه پس از آغشته شدن به الکل در تماس با سطح سردی به قطر ۲۵ میلیمتر قرار گرفته و پس از رسیدن به دمای مورد نظر و گذشت زمان های مذکور در استاندارد می توان وضعیت برفک و همچنین نقطه برفک نمونه را تشخیص داد. این دستگاه یکی از مراحل تست های شیشه دو و چند جداره هستند.
این دستگاه دارای یک سیستم سرد کننده تراکمی خاص بوده که امکان رسیدن به دماهای خیلی پایین را فراهم می کند(تا ۵۰-درجه سانتیگراد) و توسط کاربر این دماها قابلیت انتخاب و کنترل دارد . نحوه و کیفیت قرار گیری نمونه روی سطح سرد، انتخاب دماهای مناسب و سنجش دقیق زمانهای انجام آزمون از اهمیت ویژه ای برخوردار است
بلافاصله بعد از انجام آزمون تشکیل یا عدم تشکیل برفک به کمک جعبه رویت مخصوص بررسی می شود که دمای تشکیل برفک اولیه نباید از ۳۵- درجه سانتی گراد و بعد از انجام آزمونهای دیگر نباید از۳۰- درجه سانتیگراد بیشتر باشد.
هدف از انجام آزمون نقطه برفک، بررسی میزان رطوبت موجود در فاصله هوایی شیشه های چند جداره است. بدین صورت که سطح خارجی شیشه را به صورت موضعی سرد می نمایند، سرد کردن سطح خارجی شیشه موجب می شود که دمای سطح داخلی(فاصله هوایی شیشه) نیز کاهش پیدا کند، کاهش دمای سطح داخلی موجب می شود چنانچه، رطوبتی در فاصله هوایی شیشه وجود دارد، با تشکیل برفک قابل رویت باشد.
در صورت مردود شدن آزمونه ها در آزمون نقطه برفک سایر آزمون ها مورد تایید نبوده و باید مجدد تکرار شود.

آزمون مه گرفتگی:

دستگاهی که برای آزمون مه گرفتگی استفاده می شود، شامل جعبه ای است که آزمونه ها را داخل آن در فاصله معینی از یک لامپ خورشیدی قرار می دهند. هم چنین برای مشاهده آسان تر رسوب، صفحه ای سرد به وسط طرف دیگر آزمونه ها می چسبانند تا رسوب در زیر آن جمع شود. در صورت وجود رسوب در سطح داخلی یا کدر شدن سطح داخلی هر دو آزمونه، نمونه مردود است. در صورتی که بر روی سطح داخلی یکی از آزمونه ها، رسوب مشاهده شود،۲ آزمونه جدید جایگزین می شود و آزمون مجدد انجام می گردد. باید هر ۲ آزمونه در آزمون قبول شوند در غیر این صورت نمونه مردود می شود. هدف از انجام این آزمایش، بررسی امکان مه گرفتگی شیشه ها بر اثر تابش مستقیم نور خورشید و حرارت است. چنانچه در طی مدت زمان مشخص شده توسط استاندارد، در اثر تابش نور به درز بند و یا در اثر گرمای موجود، بخاراتی از درزبند متصاعد شود یا درون فاصله هوایی شیشه ها ذرات غبار وجود داشته باشد، این ذرات در سطح داخلی شیشه رسوب می کنند.

آزمون پایداری در محیط هایی با رطوبت بالا:

برای تشخیص پایداری شیشه ها در برابر رطوبت بالا، به محفظه یا اطاقکی با دما و رطوبت قابل کنترل، که تعداد مشخصی از نمونه ها را درون خود جا می دهد، احتیاج است. در صورتی که شیشه ها ترک بخورند یا بشکنند و یا در فضای داخل آنها آب وجود داشته باشد، شیشه کنار گذاشته میشود و شیشه ای جدید با همان مشخصات جایگزین می شود. در طول آزمون حداکثر ۲ نمونه می توانند از رده خارج شوند در غیر این صورت نمونه ها مردود می شوند. هدف از انجام آزمون پایداری در برابر محیط هایی بارطوبت بالا، تست درزبند شیشه های چند جداره می باشد. چنانچه شیشه ی چند جداره ای دارای روزنه باشد، رطوبت به داخل فاصله هوایی آن نفوذ می کند. پس از تست شیشه ها مطابق مدت زمان مشخص شده در استاندارد، شیشه ها از محفظه خارج شده و مجددا، آزمون نقطه برفک انجام می شود تا نفوذ رطوبت به داخل شیشه ها بررسی شود.

آزمون چرخه های آب و هوایی تسریع شده :

برای تشخیص مقاومت شیشه ها در برابر شرایط سخت آب و هوایی به صورت تسریع شده، از دستگاهی استفاده می شود که شیشه های چند جداره روی آن نصب شده و از یک طرف در معرض چرخه آب و هوایی با رنج دمایی مشخص شده در استاندارد و از طرف دیگر در معرض محیطی با دمایی که در استاندارد مشخص شده قرار می گیرد. میزان رطوبت و دما در این محفظه قابل کنترل است تا از گرم و سرد شدن محفظه آزمون، خارج از محدوده مجاز، جلوگیری کند. چنانچه در طول انجام آزمون، شیشه ها ترک بخورند و بشکنند یا میعان در سطح داخلی شیشه مشاهده شود، نمونه ای با همان مشخصات جایگزین نمونه قبلی می شود. در طول انجام آزمون حداکثر ۲ نمونه می تواند از رده خارج شود، در غیر این صورت، نمونه ها مردود می شوند. هدف از انجام این آزمایش، قرار دادن شیشه های چند جداره در شرایط شبیه سازی شده سخت آب و هوایی به صورت تسریع شده می باشد. چنانچه درزبندی مجموعه، در شرایط مختلف آب و هوایی دچار مشکل شود و در آن روزنه ای ایجاد گردد یا درز بند خراب شود، آن گاه رطوبت به فاصله هوایی نمونه نفوذ می کند. پس از تست شیشه ها مطابق مدت زمان مشخص شده در استاندارد، نمونه ها مجددا جهت بررسی نفوذ رطوبت به شیشه، تحت آزمون نقطه برفک قرار می گیرند.

تشخیص گاز آرگون در شیشه دو جداره:

وجود گازهای بی اثر مانند آرگون یا کریپتون که از هوا سنگین تر بوده و به آرامی داخل شیشه های دو جداره حرکت می کنند با کند کردن جریان همرفت انتقال حرارت را به حداقل رسانده و به عایق شدن شیشه از نظر حرارت و صوت کمک می کند.لذا جهت اطمینان از عملکرد مناسب شیشه دوجداره باید از وجود گاز اطمینان پیدا کرد.
گاز آرگون که کمی کمتر از یک درصد جو کره زمین را تشکیل می دهد،گازی بی بو،بی اثر،غیر سمی و شفاف است.رسانایی حرارتی آن تقریبا ۶۷ درصد هوا است و به دلیل ارزان بودن به یک پرکننده محبوب تبدیل شده است.
ویژگی های گاز کریپتون بسیار مشابه آرگون می باشد با این تفاوت که عایق بهتری است و به همین دلیل گران قیمت تر می باشد. هنگامی که قیمت و عملکرد دو گاز را در نظر می گیریم،استفاده از گاز آرگون مقرون به صرفه تر است.به خصوص در فاصله های بیشتر دو جداره از هم (۱۱ تا ۱۳ میلی متر) گاز آرگون عملکرد بهتری را نشان می دهد و در فاصله های کم تر ( ۶ تا ۹ میلی متر) گاز کریپتون موثرتر است.
از ساده ترین روش های بررسی گاز آرگون می توان به کنترل ظاهر اسپیسر اشاره کرد. در روش های دستی و یا نیمه اتومات معمولا روی اسپیسر و در دو کنج مخالف سوراخ هایی قابل مشاهده است که یکی از آن ها جهت ورود گاز آرگون و دیگری جهت خروج هوا تعبیه شده است.
از روش های مطمئن تر و دقیق تر استفاده از دستگاه های مخصوص تشخیص گاز آرگون است که معمولا به صورت قابل حمل بوده و با تماس آن روی سطح شیشه می توان درصد گاز آرگون بین دو جداره را مشاهده نمود.
منبع:
https://www.nachi.org/

https://www.sparklike.com/en/

https://agmina.ir