مقالات

بررسی شیشه سکوریت و نیمه سکوریت

بررسی شیشه سکوریت و نیمه سکوریت 1

شاید بتوان گفت شیشه سکوریت و نیمه سکوریت از پر کاربردترین محصولات شیشه ساختمانی هستند که دامنه استفاده از آنها بسیار گسترده است. فرآیند حرارت دهی به شیشه می تواند به طور قابل توجهی احتمال شکست شیشه در اثر تنش های حرارتی و هم چنین تنش های ناشی از بارهای یکنواخت نظیر بار باد و بار برف را کاهش دهد. علاوه بر این، در صورت شکست، این نوع شیشه به قطعات ریز و با لبه های گرد تبدیل می شود که همین موضوع خطر آسیب رسیدن به افراد را به طور چشمگیری کاهش می دهد.به  همین علت شیشه سکوریت هم چون ساختار شیشه لمینت در گروه شیشه های ایمن یا Safety Glass قرار می گیرد. شیشه سکوریت به دو روش حرارتی و شیمیایی تولید می شود که در این یادداشت به توضیح روش حرارتی و مقایسه شیشه سکوریت و نیمه سکوریت می پردازیم.

فرآیند تولید شیشه سکوریت و نیمه سکوریت

به طور کلی روش تولید شیشه سکوریت یا -Fully Tempered و شیشه نیمه سکوریت یا Heat-Strengthened بسیار به یکدیگر شباهت داشته و هر دو محصول در فرآیند حرارت دهی و توسط کوره های مخصوص تولید می شوند.

هر دو شیشه تا حدود 650 درجه سانتی گراد در کوره حرارت می بینند. سپس فرآیند خنک کاری انجام می شود. هوای سرد از طریق نازل ها دو سطح بالا و پایین شیشه را سریع تر از مرکز شیشه خنک می کنند این مسئله باعث می شود مرکز شیشه در کشش و سطوح خارجی شیشه در تنش دائمی قرار بگیرند. این موضوع باعث افزایش استحکام شیشه در برابر ضربه و نوسانات حرارتی می شود.

شیشه سکوریت و نیمه سکوریت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

فرآیندی که باعث تفاوت ویژگی های شیشه سکوریت و نیمه سکوریت می شود، سرعت انجام خنک کاری است.خنک کاری شیشه سکوریت به سرعت انجام می شود در صورتی که برای تولید شیشه نیمه سکوریت زمان خنک کاری افزایش می یابد. این موضوع باعث می شود مقاومت فشاری شیشه نیمه سکوریت از شیشه سکوریت کمتر باشد.

الگوی شکست شیشه نیمه سکوریت نیز با شیشه سکوریت متفاوت است. قطعات این محصول پس از شکست کمی بزرگتر از قطعات شیشه سکوریت است. به علاوه مقاومت شیشه سکوریت در برابر ضربه و تنش های حرارتی تقریبا دو برابر شیشه نیمه سکوریت و ۴ تا ۵ برابر مقاوم تر از شیشه خام است.

باید توجه داشت که شیشه نیمه سکوریت به علت الگوی شکست خود در گروه شیشه های ایمن قرار نمی گیرد.

از آنجایی که الگوی شکست شیشه سکوریت و نیمه سکوریت متفاوت است، کاربردهای آن ها نیز می تواند در مواردی با یکدیگر متفاوت باشد.

کاربردهای شیشه سکوریت و نیمه سکوریت

شیشه سکوریت کاربردهای بسیار متنوعی دارد که برخی از آنها به شرح زیر است:

  • نمای ساختمان
  • در و پنجره ها
  • نرده و جان پناه های شیشه ای
  • لوازم خانگی
  • دیوار پوش
  • شیشه بین کابینتی
  • شیشه استخر
  • کف های شیشه ای
  • ویترین ها
  • درب یخچال ها و فریزرهای صنعتی
  • کابین های دوش
  • و…

همانطور که اشاره شد، شیشه سکوریت در زمان شکست به قطعات ریز تبدیل می شود و احتمال ریزش آن در فریم نیز بالاتر از شیشه نیمه سکوریت است. لذا، در مصارفی مانند شیشه های ضدگلوله، شیشه های ضد سرقت و اسکای لایت ها انتخاب شیشه نیمه سکوریت منطقی تر به نظر می رسد.

سخن پایانی

آشنایی با ویژگی های شیشه سکوریت و نیمه سکوریت به طراحان و مهندسان کمک می کند که محصول مناسب را با توجه به نیاز پروژه خود انتخاب کنند. هم چنین توجه به کاربرد شیشه و توجه به مسئله ایمنی از ملاحظات اساسی در هنگام انتخاب شیشه ساختمانی می باشد. جهت دریافت مشاوره و انتخاب مناسب ترین محصولات با کارشناسان ما در گروه کارخانجات شیشه خراسان در تماس باشید.

 

منابع:

https://www.google.com/amp/s/glassed.vitroglazings.com/topics/heat-strengthened-vs-tempered-glass%3fhs_amp=true

https://www.schott.com/en-gb/products/processed-flat-glass/technical-details?tab=29a12ebdc36e49d7a3027e2611cea756&gclid=CjwKCAjw_aemBhBLEiwAT98FMmDyU3YA3p9zVoJ0VlBDbYYefBB2Sq8pEUisj0tmYnzZw8QMr-VDlxoCRtcQAvD_BwE

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *